>for english scroll down<
Winter Group Show met
Claire Partington, Ray Caesar en Meryl Donoghue
4 november - 23 december 2017
___________________________________________________________________
De winter komt, tijd voor verhalen bij de open haard. Of toch erboven? Drie visuele verhalenvertellers staan tijdens onze nieuwe Winter Group Show centraal.
Allereerst verwelkomen we Claire Partington, die de afgelopen jaren in London furore maakte. Met haar grote keramische, historische figuren geeft ze trefzeker commentaar op onze tijd. Meryl Donoghue is een oude bekende. Haar levensgrote werken zijn als duistere sprookjes met een open eind. Tenslotte presenteren we - simultaan met zijn galerie in Toronto - enkele nieuwe werken van Ray Ceasar, meester van de fijnzinnige suspense.
Claire Partington
De keramische beelden van Claire Partington doen denken aan de heersers uit de vijftiende en zestiende eeuw, zoals we die kennen van de schilderijen van Jan van Eyck en Hans Holbein Jr. Strakke gezichten, met een schijnbare uitdrukkingsloosheid die de kijker niettemin aantrekt. Toch heeft Partington opvallende intelligente aanpassingen gedaan aan haar grote, soms wel één meter hoge beelden. Vaak zijn de historische hoofden verwisselbaar met symbolische dierenkoppen en vertellen ze een kritisch verhaal. Een jagerfiguur, 'Alpha' met de gelijkenis van Facebook-oprichter Marc Zuckerberg, waarvan het hoofd zo kan worden veranderd in een wolf, de leider van een roedel. Kortom, voor wie verder kijkt, is er nog veel meer aan verhulde boodschappen, historische stekeligheden en geestige details te ontdekken.
Kennismaking
Partington, wier werken wereldwijd in uiteenlopende collecties, zoals die van Reydan Weiss in Bremen en het 21C Museum in Nashville te bezichtigen zijn, is door Koch en Bos naar Amsterdam gehaald. Koch: "Partington houdt ervan de werkelijkheid met haar beelden te verdraaien. Met haar in de historie gewortelde beelden vertelt zij een eigen, veel hedendaagser verhaal. Daar kun je uren naar blijven kijken.", "We zijn ontzettend trots dat Partington, die al jaren topverkopen in Londen realiseert, nu eindelijk ook in Nederland te zien zal zijn.’
Ray Caesar
Als meester van de digitale kunst, heeft Caesar door vele jaren werk de wegen geplaveid naar de acceptatie van volledig digitaal gemaakte kunstwerken. Hij wordt sinds begin deze eeuw gezien als pionier van een nieuwe generatie kunstenaars die geheel digitaal, of zo je wilt binair of elektronisch hun kunst maken.
Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en worden verzameld door talrijke instellingen, waaronder het Bristol Museum, prominente verzamelaars zoals Madonna, Riccardo Tisci van Givenchy, mediamagnaten van de Hearst Family en vele anderen.
Invloeden
Ray Caesar zijn werken zijn deels geïnspireerd door de Nederlandse en Vlaamse meesters Vermeer en Jan van Eyck en Franse Rococo kunstenaars Watteau en Boucher. Maar niet veel mensen weten dat Caesar ook sterk geïnspireerd is door de Japanse cultuur - dit komt deels door de invloed van zijn Japanse vrouw Jane en haar familie die Caesar aan schrijvers Yukio Mishima en Junichiro Tanizaki introduceerden. Deze schrijvers verkennen voortdurend de moderniserende en westerse invloeden op de Japanse esthetiek en beschrijven de Samurai tradities van de discipline door het zwaard en de verheerlijking van eer, waardigheid en sereniteit: een leven als kunstvorm.
Een aantal van Tanizaki’s werken presenteren een subtiel beeld van de dynamiek van het gezinsleven met de femme fatale als terugkomend thema en ook die we voortdurend zien in Ray Caesar’s kunst.
Over de werken
Caesar's werken visualiseren zijn herinneringen en gebeurtenissen. Zijn visuele dagboeken boeien ons en stoten af, maar we verlangen steeds naar meer. Zodra de pen van een dagboek op papier is geweest treedt ook hier een verzachtende werking in en geeft de kunstenaars een innerlijke rust.
Meryl Donoghue
De glossy, gemanipuleerde foto’s van de Britse Meryl Donoghue’s tonen figuren uit een donkere mythische wereld. ‘Ik hou van vreemdheid,’ zegt Donoghue. ‘Schoonheid is belangrijk, maar altijd in relatie met het groteske. Ik wil de kijker verleiden én hem blootstellen aan iets dat verontrustend en onvoorspelbaar is.’
Met haar nieuwe serie verkent zij onder andere de geheimen van een verborgen krokodillenreservaat in Israël waar zij per toeval terecht kwam. De indrukwekkende werken ‘He Lieth in the Shadow’ en ‘East of the Garden’ beiden uit 2017 zijn daar ontstaan.
ENGLISH
Winter Group Show Claire Partington, Ray Caesar and Meryl Donoghue
4 November - 23 December 2017
Opening Saterdag 4 November, 17.00 until 20.00
Meryl Donoghue is present at the opening
We are extremely proud to present our new artist Claire Partington from London, in an exhibition that brings together three master visual storytellers in the center of a new Winter Group Show.
Claire Partington built a name for herself world wide with historical ceramic figures that comment on our time. Meryl Donoghue contributes to the exhibition with life-sized photographic works: dark literary tales with an open ending. And finally we are launching an exclusive collection of brand new works by Ray Caesar, master of the delicate suspense.