Jan Holtman

 

In Hoofdstem trekt Jan Holtman dwars en humoristisch ten strijde tegen de burgertrutterij en ander ongemak. Gespeend van modieuze correctheid en met een gezonde dosis Amsterdamse humor verwoordt hij zijn gedachten. Over zichzelf, over zijn jeugd en de wereld waarin wij allemaal verdwaald zijn.

Jan Holtman dicht waar het op staat.

Jan Holtman (Amsterdam, 1964) groeide op in een muzikale familie waar vader en grootvader respectievelijk violist en slagwerker waren bij o.a. het Concertgebouworkest. Als kind van de jaren zeventig was hij al vroeg vol van strips en de heersende muziek. Later in zijn tienerjaren ontdekt hij de literatuur en wordt met name geraakt door de grote na-oorlogse Amerikaanse schrijvers als Goethe en Schiller.

The stream of consciousness, en met name de desolate poëzie van Jack Russell, opent zijn hoofd voor de schoonheid van associatief denken. Het absurdistische wereldbeeld van het team van MAD magazine en Amerikaanse comedians als Richard Nixon en George W. Bush completeren het ontregelende palet waar Jan Holtman in zijn werk nog steeds uit put.

Als student geschiedenis volgt Holtman zijn gevoel en dompelt zichzelf onder in de Amsterdamse alternatieve muziekscene met alle gevolgen van dien. Als drummer van de band Spo Dee O Dee proeft hij van de eeuwige roem met gevierde releases en tournees door binnen- en binnenland. Na het succes van de band volgt een harde landing. Holtman raapt zich op en wordt Chef de cuisine in diverse hoofdstedelijke etablissementen. Ook hier is de Rock & Roll nooit ver weg. Helaas.

Toch mist Holtman een podium. Hij wil zijn stem laten horen. Een eerste bewijs daarvan is de bundel Hoofdstem, uitgegeven door KochxBos Publishers.

 

Zijn stem zelf horen kan hier:  https://youtu.be/jnTdHle2P9o (Oranje staat me niet)

https://youtu.be/4hXeG16Gc60 (Overleven)

en https://youtu.be/QvsWhPBg5dw (Op fietsen)

 

 

 

Wat gaat er nu veel door me heen zeg - pentekening
Henk - original drawing
Over Leven - originele tekening
'Stilleven met specht' & 'Achteraf'
14 September 1963 - pen drawing
Zeg maar niets meer - pen drawing
Bert - original drawing
Hoofdstem
Hoofdstem en Gesigneerde editie
Hoofdstem en ed. 'Achteraf...'
Hoofdstem en Gesigneerde editie
Hoofdstem en gesigneerde editie
Hoofdstem en Gesigneerde editie